Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Σπάνιο φαινόμενο με τον διπλό ισχυρό σεισμό


Σεισμικό ζεύγος ένα σπάνιο φαινόμενο στη Θεσσαλία ο κίνδυνος δεν πέρασε.

Ο σεισμολόγος και πρώην διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει πως και οι δύο μεγάλοι σεισμοί, σύμφωνα με τις μετρήσεις από το Γερμανικό Γεωφυσικό Κέντρο ήταν μεγέθους 6,3 Ρίχτερ, τονίζοντας πως οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν.

Για ένα σπάνιο φαινόμενο με τον διπλό ισχυρό σεισμό στην Ελασσόνα μέσα σε δύο 24ωρα, έκανε λόγο ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Οι δύο μεγάλοι σεισμοί στη Θεσσαλία τελικά έχουν ίδιο μέγεθος, δλδ 6,3 σύμφωνα με τις τελικές μετρήσεις του Γερμανικού Γεωφυσικού Κέντρου, τα μεγέθη του οποίου εμπιστεύομαι. Επιπλέον οι δύο σεισμοί έχουν παρόμοιο μηχανισμό γένεσης, δλδ τρόπο μετακίνησης στο ρήγμα. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον προήλθαν από το ίδιο ρήγμα αλλά από διαφορετικά τμήματά του. Από το ανατολικό τμήμα ο πρώτος και από το δυτικό ο δεύτερος, ο οποίος έχει επίκεντρο στα βορειοδυτικά του πρώτου.

Από αυτά τα δεδομένα προκύπτει ότι πιθανότατα έχουμε το φαινόμενο του σεισμικού ζεύγους, που είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Οι μετασεισμοί συνεχίζονται και θα συνεχιστούν. Συνεπώς, ο κίνδυνος δεν πέρασε».

Μιλώντας στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του STAR, ο κ. Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι, αν δεν είχαμε «δίδυμο σεισμό», τότε ο ένας σεισμός θα ήταν ισχυρότερος, 6,8 ή 6,9 Ρίχτερ.

Μπορούμε να πούμε ότι ο Θεός έβαλε το χέρι Του, είπε, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος παραμένει και στους δύο κλάδους του ρήγματος, καθώς δεν αποκλείεται νέος σεισμός ακόμη και πάνω από 5,5 Ρίχτερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου