Εκλογικός Νόμος: Οπισθοχώρηση της Δημοκρατίας στην Αυτοδιοίκηση

 H διαβούλευση του νομοσχεδίου για την ανάδειξη των αιρετών της Αυτοδιοίκησης  βαίνει στο τέλος της και πλήθος παρατηρήσεων  έχουν καταγραφεί εστιάζοντας κυρίως στην μείωση των δημοτικών συμβούλων σε μεσαίους και μικρούς δήμους, αλλά και στην πλήρη αποστέωση των κοινοτήτων. Ιδιαίτερη διαφωνία εκφράζουν οι αιρετοί κυρίως της αντιπολίτευσης για την κατάργηση του 50% συν ένα με επιβολή του 43% συν ένα στην εκλογή της πρώτης παράταξης, την επαναφορά της κατανομής των εδρών στα 3/5 υπέρ της πρώτης παράταξης και την επιβολή του 3% ως πλαφόν εισόδου στα συμβούλια του Α και Β βαθμού Αυτοδιοίκησης.

 

Πρόκειται για  μια οπισθοχώρηση της Δημοκρατίας στην Αυτοδιοίκηση. Στο σκέλος της μείωσης των μελών των δημοτικών συμβουλίων αυτό θα έχει ως συνέπεια να υποεκπροσωπούνται πολλές παραγωγικές τάξεις και να εκλέγονται σχεδόν αποκλειστικά αυτοί που έχουν πολύ πλούτο ή επιρροή αντίστοιχα. Επιπλέον οι κατοχυρωμένες αρμοδιότητες από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων πλέον μεταφέρονται στον δήμαρχο, καθιστώντας ακόμη πιο δημαρχοκεντρικό το μοντέλο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως και οι αρμοδιότητες των κοινοτικών συμβουλίων μεταφέρονται στις

Οικονομικές Επιτροπές, μετατρέποντάς τες σε υδροκέφαλα συλλογικά όργανα.Βέβαια, διαφωνία εκφράζει και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας καθώς η μείωση των μελών του δημοτικού συμβουλίου όπως τονίζει συνεπάγεται μείωση των αντιδημάρχων και συνολικά του πολιτικού προσωπικού που θα στελεχώσει θέσεις αιρετών σε επιτροπές και διοικήσεις νομικών προσώπων των ΟΤΑ. Η μείωση των δημοτικών συμβούλων δεν εξυπηρετεί κάποιο σκοπό καθώς δεν παράγουν καμία οικονομική επιβάρυνση, αφού δεν αμείβονται. 

 

Το νομοσχέδιο Βορίδη για την Αυτοδιοίκηση αποτελεί ουσιαστικά το επιστέγασμα μιας στρατηγικής αντιμεταρρύθμισης στο χώρο της Αυτοδιοίκησης που στρέφεται κατά της ισοτιμίας της ψήφου των πολιτών καταστρατηγώντας βάναυσα τη δημοκρατική λειτουργία των Αυτοδιοικητικών θεσμών και οδηγεί σε προσωποκεντρικούς και ευνοιοκρατικούς μηχανισμούς  διαμορφώνοντας ένα υπερσυγκεντρωτικό και υπερενισχυμένο πλειοψηφικό σύστημα εκλογής, που όμοιό του δε γνώρισε η χώρα σε Αυτοδιοικητικές εκλογές.

 

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας κάνει λόγο για «λελογισμένη μείωση» των μελών των δημοτικών συμβουλίων, αφήνοντας μια χαραμάδα να βρεθεί η «χρυσή τομή». Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος (ρ/σ ΕΡΑ) υπεραμύνεται του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, χαρακτηρίζοντας την απλή αναλογική ως «μία αποτυχημένη προσπάθεια του νόμου Σκουρλέτη και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε στην ακυβερνησία».

 

Πρωταρχική μας διεκδίκηση ως αυτοδιοικητικό κίνημα θα πρέπει να είναι η απλή και ανόθευτη αναλογική, ως το μοναδικό δίκαιο σύστημα στην εκλογή Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών και ταυτόχρονα να  διεκδικήσουμε τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στην Αυτοδιοίκηση ως ένα από τα ελάχιστα όπλα που διαθέτει η πατρίδα μας για την οικονομική, παραγωγική και κοινωνική της ανασυγκρότηση μέσα στις συνθήκες της παρατεινόμενης κρίσης. Τα στοιχεία που προτείνονται στο νέο νόμο αποτελούν μια πρωτοφανή αντιδημοκρατική επιχείρηση στρέβλωσης της λαϊκής ετυμηγορίας, αφανισμού των μικρότερων και ανεξάρτητων παρατάξεων, οδηγούν σε άκρατη κομματικοποίηση την Αυτοδιοίκηση και κατατείνουν σε υπερσυγκεντρωτικά συστήματα διοίκησης με υπερεξουσίες Περιφερειαρχών και Δημάρχων.

 


Βαγγέλης Τσούκας, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αμφιλοχίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου