Αγρίνιο: Μετρούν «πληγές» απ’ την κακοκαιρία στην Στράτο


Ο Ρύακας καθαρίστηκε πριν 20 μέρες, τεράστιος ο όγκος νερού», λέει ο πρόεδρος της κοινότητας

Τις «πληγές» της μετρά η Στράτος μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Κασσάνδρα», που έπληξε την περιοχή την περασμένη εβδομάδα. Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν από την υπερχείλιση του χειμάρρου Ρύακας, η οποία και άφησε οδυνηρό «αποτύπωμα» με τον θάνατο του άτυχου εργαζόμενου σε εργοτάξιο κοντά στη Λαγκάδα Λεπενούς.

Στην περιοχή της Στράτου πλημμυρίσει υπόγεια σπιτιών και προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε αποθήκες, επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες.

Προβλήματα καταγράφονται και στο αγροτικό δίκτυο, την στιγμή που κινητοποιούνται οι αρμόδιοι μηχανισμοί για την καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών.

Το agrinionews.gr απευθύνθηκε στο πρόεδρο της κοινότητας Στράτου, Νίκο Σιδέρη, για την εικόνα που υφίσταται την δεδομένη στιγμή.

«Είμαστε στην φάση της αποκατάστασης, συνεχίζουμε τους καθαρισμούς από τα φερτά υλικά. Επιχειρούν ακόμη τα μηχανήματα της Περιφέρειας και του Δήμου. Πρώτα κοιτάξαμε τα σπίτια και τις επιχειρήσεις και στη συνέχεια θα γίνει και ο καθαρισμός των χωραφιών από όσα έφερε ο χείμαρρος», σχολίασε αρχικά.

Προσέθεσε δε ότι «οι καταστροφές είναι πολλές. Πέντε σπίτια έχουν πολλές ζημιές, δύο από αυτά υπάρχει ολική καταστροφή. Ακόμη πέντε επιχειρήσεις έχουν υποστεί σοβαρά προβλήματα. Για παράδειγμα επιχείρηση με ανταλλακτικά αυτοκινήτων έχει καταγράψει πάνω από 100 ζημιές σε μηχανές. Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και γραφείο τελετών, με μάρμαρα, συνεργείο κ.α.».

Σε ότι αφορά τις ζημιές για αγρότες και κτηνοτρόφους σχολίασε:

«Πολλά είναι τα προβλήματα και στα χωράφια και σε καλλιέργειες. Ξεριζώθηκαν ελιές 40 ετών, ζώα παρασύρθηκαν. Μέσα σε λίγα λεπτά έγινε ολική καταστροφή».

Ερωτώμενος σχετικά με τον χείμαρρο του Ρύακα που υπερχείλισε ανέφερε ότι «στην δικιά μας περιοχή είχε γίνει καθαρισμός πριν από 20 ημέρες σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ήταν πρωτοφανής η ορμή του «κύματος» που «χτύπησε» τα χωριά.

Ο τεράστιος όγκος του νερού ήρθε απότομα από τον Λαγκαδά σα τσουνάμι. Ρωτήσαμε και όσους ήταν εκεί στην περιοχή είπαν πως αυτό το πράγμα δεν το έχουν ξαναδεί. Ρίβιο, Καστράκι και Στράτου «χτυπήθηκαν» από απίστευτη ορμή από βροχή που έριξε σε Στάνου, Κεχρινιά και Βαρετάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου