Ποινή φυλάκισης για βία κατά γιατρών και νοσηλευτών


Με ποινή φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο θα τιμωρείται η βιαιοπραγία κατά γιατρών και υγειονομικών, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.


Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών για όποιον ασκεί βία κατά γιατρών και νοσηλευτών και τουλάχιστον ενός έτους για όποιον διαταράσσει τη λειτουργία της μονάδας υγείας, με απειλές και ύβρεις κατά του προσωπικού της, προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.


Με ποινή φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο θα τιμωρείται η βιαιοπραγία κατά υγειονομικών

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 25 του σχεδίου νόμου, με τίτλο «Διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας νοσηλευτικών ιδρυμάτων – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα», αναφέρεται: «Όποιος εισέρχεται σε χώρο υγειονομικής περίθαλψης και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του υγειονομικού προσωπικού, υπαλλήλων ή ασθενών διαταράσσει τη λειτουργία του, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή και αν η πράξη συνδέεται με πρόκληση βιαιοπραγίας με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή».

Η εν λόγω διάταξη είναι ένα από τα πάγια αιτήματα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου την τελευταία διετία κάνοντας λόγο για  «βία κατά της λευκής μπλούζας». Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί ότι η ρύθμιση αυτή δυνητικά θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε βιαιοπραγίες, εάν βεβαίως εκπληρωθούν και οι συνθήκες στελέχωσης ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού φύλαξης. Παράλληλα, δεσμεύεται να καταθέσει νέες προτάσεις στον υπουργό Δικαιοσύνης, με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση της νομολογίας και τη συνολική αντιμετώπιση του απαράδεκτου φαινομένου της άσκησης βίας προς ιατρούς και νοσηλευτές στις δομές Υγείας.

 

 Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου