Για ποιους μαθητές θα χτυπήσει σίγουρα το κουδούνι τη Δευτέρα


Αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, το κουδούνι θα χτυπήσει τη Δευτέρα, 12 Απριλίου για τους μαθητές Α, Β, και Γ Λυκείου. Ακολουθούν τα Γυμνάσια.

Πορεία σε ναρκοπέδιο θυμίζει η προσπάθεια για σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Η πανδημία συνεχίζει να καλπάζει χωρίς επί του παρόντος να δείχνει σημάδια υποχώρησης, καθώς ο χθεσινός μειωμένος αριθμός κρουσμάτων προέκυψε από πολύ μειωμένο αριθμό τεστ, οι μαζικές συγκεντρώσεις πολιτών σε πλατείες και ανοικτούς χώρους είναι καθημερινό φαινόμενο, οι εμβολιασμοί τηρουμένων των αναλογιών πάνε καλά, αλλά εξακολουθούμε να απέχουμε πολύ από το σημείο «ασφαλείας» και η κυβέρνηση πιέζεται από τα πράγματα να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.


Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο, με βασικό θέμα συζήτησης την επανεκκίνηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η οποία ζητείται όχι μόνο από το υπουργείο Παιδείας αλλά και από γονείς που βιώνουν καθημερινά το κόστος του εγκλεισμού των παιδιών και μεγαλύτερων μαθητών στα σπίτι. Τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι πληροφορίες σχετικά με τα σενάρια που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι, με το τελευταίο, όπως έγραψε χθες το βράδυ το iEidiseis να είναι το άνοιγμα «δύο ταχυτήτων». Που σημαίνει ότι στις περιοχές με λιγότερο επιδημιολογικό φορτίο να ανοίξουν λύκεια και γυμνάσια μαζί και στις «κόκκινες» μόνο τα Λύκεια, ή έστω η Γ' Λυκείου, η οποία ετοιμάζεται και για τις Πανελλήνιες.


Οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό τόσο από την επιδημιολογική εικόνα, όσο όμως και από τον έγκαιρο εφοδιασμό των φαρμακείων με τα self test, τα οποία, όπως έχει ήδη αποσαφηνίσει το υπουργείο Υγείας, σε πρώτη φάση θα διατεθούν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές ηλικίας 16-18 ετών.


Αυτό επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την ερχόμενη Δευτέρα να επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές και των τριών τάξεων του Λυκείου, ενώ αντιμετωπίζει με περίσκεψη το άνοιγμα δύο ταχυτήτων, καθώς δημιουργούνται συνθήκες ανισότητας στη δια ζώσης διδασκαλία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, το κουδούνι θα χτυπήσει τη Δευτέρα, 12 Απριλίου για τους μαθητές Α, Β, και Γ Λυκείου και την επόμενη Δευτέρα (και για μόλις εβδομάδα γιατί μετά ακολουθούν οι διακοπές του Πάσχα) για τους μαθητές του Γυμνασίου.


Από χθες, με αφορμή μία αποστροφή του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ κ. Άκη Σκέρτσου, άνοιξε και μία συζήτηση για τις μετακινήσεις το Πάσχα και τη δυνατότητα ή μη όσων έχουν ήδη εμβολιαστεί να ταξιδέψουν για τα χωριά τους.


Κυβερνητικά στελέχη, αν και αναγνωρίζουν ότι το σενάριο έχει βασιμότητα, καθώς όσοι έχουν εμβολιαστεί κινδυνεύουν λιγότερο να νοσήσουν βαριά, είναι δύσκολο να προταθεί και τελικά να υιοθετηθεί, διότι θα δημιουργούσε μεγάλη κοινωνική ένταση και θα έφερνε τους πολίτες σε αντιπαράθεση, κάτι που ουδείς θα ήθελε να συμβεί, ιδιαίτερα αυτή την στιγμή που η υπομονή όλων έχει εξαντληθεί. Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι αν στα τέλη του μήνα, αν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέπουν, θα δοθεί το πράσινο φως για ένα Πάσχα διαφορετικό από το περσινό, αλλά με αυστηρούς κανόνες. Αν όχι, τότε αυτό θα ισχύσει για όλους.


Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου