Αγροτική μεταρρύθμιση

Διαχρονική είναι η προβληματική κατάσταση στον χώρο της αγροτικής απασχόλησης. Ακόμη και το ποιος είναι αγρότης και ποιος όχι και ποιος θα πρέπει ν’ απολαύει το ενδιαφέρον και την προστασία της πολιτείας και ποιος όχι δεν στάθηκε έως τώρα ικανό να προσδιορίσει το ελληνικό κράτος. Και φυσικά οι συνέπειες μόνο αρνητικές είναι. Τα δημόσια έσοδα είναι ασήμαντα σε σχέση μ’ αυτά που θα έπρεπε να ήταν, οι μεσάζοντες κερδοσκοπούν και φοροδιαφεύγουν ανεξέλεγκτα και ο αγροτικός τομέας δεν αναπτύσσεται με τη δυναμική που αντικειμενικά διαθέτει.

Αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση η κυβέρνηση φιλοδοξεί να ανατρέψει, σύμφωνα με όσα διαβεβαιώνει στη δήλωσή του στο «Εθνος» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου. Και μάλιστα άμεσα. Η σχετική νομοθετική διαδικασία, συνολικά έξι νομοσχέδια, θα προωθηθεί σύντομα στη Βουλή. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, οι νέες ρυθμίσεις θ’ αποτελέσουν νόμους του κράτους ίσως και μέσα στο 2015.

Εξυπακούεται, φυσικά, ότι η πραγματική αξιολόγηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας θα γίνει από το αποτέλεσμα και μόνο της εφαρμογής των νέων μέτρων. Αλλωστε δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι όποιες σκοπιμότητες δεν επέτρεψαν τη σωστή εφαρμογή πρωτοβουλιών που πολλά προβλήματα θα είχαν λύσει αν κατέληγαν όπως αρχικά ξεκίνησαν και δεν νοθεύονταν στην πορεία.

Απόδειξη ότι ακόμη και η ισχύουσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση κοινή αγροτική πολιτική δεν στάθηκε δυνατό να εφαρμοστεί έως τώρα αυτούσια και ανόθευτη από τις ελληνικές κυβερνήσεις με αποτέλεσμα ο χώρος των επιδοτήσεων ν’ αποτελεί ένα διαρκές και μόνιμο σκάνδαλο. Αλλά μέχρι εδώ ήταν. Τουλάχιστον αυτή είναι η διαβεβαίωση του αρμόδιου υπουργού. Πως ήρθε η ώρα για μια μεγάλη αγροτική μεταρρύθμιση. Ποιος δεν το θέλει;

Έθνος γνώμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου