Tυπική διαδικασία ο 2ος γύρος στην Αμφιλοχία

Του Βασίλη Απ.Διαμάντη

 Μια τυπική διαδικασία για να επικυρωθεί και επίσημα η επανεκλογή του νυν δημάρχου Απόστολου Κοιμήση φαίνεται να είναι οι επαναληπτικές εκλογές για το Δήμο Αμφιλοχίας.

 Με δεδομένη  την συντριπτική διαφορά κατά  17,5 μονάδες της Ενωτικής Πρωτοβουλίας  από τον πρώτο γύρο και έχοντας  το συγκριτικό πλεονέκτημα διείσδυσης  λόγο της πολιτικής συγγένειας  στη δεξαμενή των ψήφων της Κίνησης των Ενεργών  Πολιτών, αλλά και βοηθούμενη από την ουδέτερη αλλά σαφώς ξεκάθαρη πολιτική θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης, μοιάζει εντελώς αδύνατο η δημοτική αρχή να μεταπηδήσει στα χέρια του αντίπαλου συνδυασμού (Ανεξάρτητη Κίνηση Βαλτινών ),και του επικεφαλής  Γ. Πρεβεζάνου  προσωπικά.

Τώρα όσον  αφορά την όλη προεκλογική διαδικασία η οποία οδήγησε και στο αποτυπωθέν αποτέλεσμα, θα πρέπει να τονίσουμε πως δεν διέφερε και πολύ από το γενικότερο κλίμα αποπολιτικοποίησης που χαρακτήρισε Πανελλαδικά αυτές τις εκλογές και που ευνόησαν στο σύνολο τους συνδυασμούς που διαχειρίζονται τις αντιλαϊκές πολιτικές που καθορίζουν τα κυβερνητικά κέντρα και τις οποίες υλοποιούν οι αποκεντρωμένοι κομματικοί εκπρόσωποι και ενίοτε «ανεξάρτητοι» άρχοντες.

Είναι θεμα ξεχωριστής συζήτησης για το εάν η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων και πολύ δε περισσότερο των ψηφοφόρων  ενδιαφερόταν για  προγράμματα και θέσεις πάνω σε καίρια ζητήματα που αφορούν την περιοχή, ή για το εάν προσήλθε στις κάλπες από συγγενικές ή φιλικές προτίμησεις, άκρατο κομματικό πατριωτισμό και πολύ δε χειρότερα από φιλοδοξία για κάποιο προσωπικό βόλεμα από τους τοπικούς κομματικούς μηχανισμούς  πράγμα που κατά την άποψη μας είναι τραγικό, εκφυλιστικό  και επιλήψιμο.

Η σημερινή δημοτική πλειοψηφία έχοντας διαχειριστεί για χρόνια το δήμο και με επικεφαλής ένα από τα πρωτοκλασάτα αυτοδιοικητικά στελέχη του πάλαι ποτέ ισχυρού ΠΑΣΟΚ, κατόρθωσε να δημιουργήσει  ισχυρούς μηχανισμούς αλλά και  δεσμούς - είναι η αλήθεια - με μεγάλα τμήματα των δημοτών που ήταν αναπόφευκτη η προβλεπόμενη ούτως  ή άλλως  εκλογική της υπεροχή. Οι  δημότες της Αμφιλοχίας κατά την γνώμη μας δεν επέλεξαν να δώσουν την πρωτιά στην Ενωτική Πρωτοβουλία και στον Απόστολο Κοιμήση προσωπικά, λόγο μιας πετυχημένης δημοτικής διαχείρισης,παρά μόνο από την παραπλανητική  και αντεστραμμένη  έλξη που δημιουργούν  στα πλήθη και στα ακροατήρια οι  μεγάλες και μικρές εξουσίες ,οι αναγνωρίσιμοι  και οι  οικονομικά ισχυροί. Τρανταχτά παραδείγματα οι περιπτώσεις Μαρινάκη, Μπέου,Ψινάκη, Γκλέτσου  κ.α

Για τον δεύτερο νικητή των εκλογών και τον επικεφαλής τους Γ.Πρεβεζάνο του οποίου οι θέσεις,το πρόγραμμα και η αντιπολιτευτική του στάση δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο μια συμπληρωματική – συνδιαχειριστική  δύναμη ως προς την σημερινή και αυριανή όπως φαίνεται δημοτική αρχή,προσωπική συμπάθεια και μόνο μπορούμε να εκφράσουμε,κι αυτό γιατί είχε το θάρρος να πάρει  στις μικρές πολιτικές του πλάτες,ολόκληρο το βάρος της παράταξής του, μιας και είναι σε όλους γνωστό πως η ΝΔ στην Αμφιλοχία, όπως στην περιφέρεια Αττικής και σε πολλές άλλες περιοχές,ακολουθώντας την τακτική του τζογαδόρου, στήριζε  αουτσάιντερ για να βοηθήσει τα δικομματικά φαβορί. Και τα κατάφερε.

Η πρωτοεμφανιζόμενη τώρα Κίνηση Ενεργών Πολιτών Αμφιλοχίας του Βαγγέλη Τσούκα παρά τις φιλόδοξες προσπάθειες να παρουσιαστεί σαν μια εναλλακτική αντιπολιτευτική  δύναμη, δεν τα κατάφερε και αυτό κατά τη γνώμη μας γιατί ακολουθώντας την τακτική του μητρικού πολιτικού της φορέα(ΣΥΡΙΖΑ), προσπάθησε να δώσει στις εκλογές χαρακτήρα τελικής πολιτικής λύσης, επικεντρώνοντας κύρια σε μια σωστή μεν γενική πολιτική κριτική απέναντι στην δημοτική αρχή και προσωπικά στο δήμαρχο Κοιμήση και πολύ λιγότερο δε στην καρδιά των προβλημάτων που δημιουργούν οι κεντρικές πολιτικές και η διαχείριση του δήμου φυσικά. Από  την άλλη τώρα και στο πρόγραμμα τους αλλά και στην αρθρογραφία των στελεχών τους,περίσσευαν οι εκθέσεις ιδεών και έλειπε  παντελώς η ανάδειξη των σύγχρονων αναγκών της περιοχής . Γιατί σε  ένα δήμο αγροτοκτηνοτροφικό όπως η Αμφιλοχία όταν  φιλοδοξείς  να κάνεις την Μπούκα Μύκονο και να πετύχεις την "βιώσιμη" ανάπτυξη μέσω του αγροτουρισμού, σίγουρα θα είσαι πολύ έξω από τις ανάγκες και  κατ΄ επέκταση από την επιλογή  του ψηφοφόρου.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ ειδικότερα πέρα του ότι το ποσοστό της είναι μια κομματική καταγραφή,θα πρέπει να της αναγνωρίσουμε τον εντελώς ξεκάθαρο πολιτικό της λόγο, καθώς και την συνειδητή επιλογή των ψηφοφόρων της, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον συνδυασμό.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου