Έγκλημα η συμφωνία για "φρέσκο" γάλα έως 11 ημερών

 Η κυβέρνηση υπέκυψε στην πίεση των ισχυρών συμφερόντων -εισαγωγέων-πολυεθνικών- στον τομέα του αγελαδινού γάλακτος, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ της ΠΑΣΕΓΕΣ). Σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι, χωρίς καν να είναι προαπαιτούμενο από την τρόικα, η κυβέρνηση συμφώνησε να αυξήσει τις ημέρες ζωής του φρέσκου γάλακτος έως 11 ημέρες από τις 5 σήμερα, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία ακόμη και αυτών που πίεζαν για διάρκεια 7-10 ημερών.

    Αγανάκτηση και αγωνία κτηνοτρόφων - μικρών ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών

Αναφέρεται στις τραγικές συνέπειες από την αύξηση ζωής του φρέσκου γάλακτος καθώς θα οδηγήσει σε αθρόες εισαγωγές υποβαθμισμένης ποιότητας γάλακτος, πλήττοντας περαιτέρω το ήδη επιβαρυμένο σήμερα με 2 δισ. ευρώ ελλειμματικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων-τροφίμων, θα αποτελέσει θανατηφόρο χτύπημα για την αγελαδοτροφία γαλακτοπαραγωγής και τις μικρές βιομηχανίες ελληνικού γάλακτος, οι 100.000 περίπου απασχολούμενοι θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας και την απαξίωση τεράστιων επενδύσεων στον τομέα, ενώ οι καταναλωτές θα καταναλώνουν γάλα υποβαθμισμένης ποιότητας, αγνώστου προελεύσεως με μια μικρή -αν και αμφισβητούμενη- μείωση τιμής.

Σημειώνει δε ότι η δυνατότητα για φρέσκο γάλα μιας ημέρας υπάρχει έτσι κι αλλιώς με το υφιστάμενο καθεστώς (έως 5 ημέρες), όμως μόνο τοπικές κοινωνίες μπορούν να τροφοδοτηθούν κι όχι μεγάλα αστικά κέντρα. Καταλήγει επισημαίνοντας ότι η ευθύνη τώρα είναι στους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, τους οποίους καλεί να μην συμφωνήσουν και να προστατεύσουν τον Έλληνα καταναλωτή.

Δ. Καμπούρης: Πτώση τιμών, υποβάθμιση προϊόντων

Εγκληματική χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) Δ. Καμπούρης, μιλώντας στην "Αυγή", καθώς θα βλάψει όχι μόνο την αγελαδοτροφία, αλλά όλη την κτηνοτροφία και κατ' επέκταση τον πρωτογενή τομέα, με άμεση συνέπεια στην ελληνική οικονομία. Όπως επισήμανε, πλέον θα μπορεί να έρχεται εισαγόμενο γάλα από όλες τις αγορές, αμφιβόλου ποιότητας και προελεύσεως, που ανοίγει τον δρόμο για ευρεία νοθεία και των γαλακτοκομικών προϊόντων, με αποτέλεσμα κάθετη πτώση των τιμών παραγωγού σε αγελαδινό - πρόβειο γάλα, αλλά και ποιοτική υποβάθμιση των προϊόντων.

Χαρακτήρισε το "γάλα ημέρας" επικοινωνιακό τέχνασμα, ένα "κόλπο" για να δείξουν δήθεν ενδιαφέρον για την κτηνοτροφία, καθώς πρακτικά δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί. Κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να προστατεύσει την κτηνοτροφία, να μην επιτρέψει την εφαρμογή της καταστροφικής απόφασης, ζητώντας από τους υπουργούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ενώ "η πράξη παραίτησης θα είναι έντιμη αν έχουν φιλότιμο και αίσθημα ευθύνης". Συγχρόνως κάλεσε τους κτηνοτρόφους να καταδικάσουν πολιτικά στη συνείδησή τους, αλλά και με την ψήφο τους, ενόψει εκλογών, "να τους τιμωρήσουν", και επισήμανε ότι θα δοθεί μάχη σε επίπεδο βουλευτών-τοπικών κοινωνιών, ενώ γίνεται προσπάθεια για συντονισμό με όλους τους φορείς, ώστε να υπάρξει συλλογική αντίδραση-κινητοποίηση.

Μικρές βιομηχανίες

Για έγκλημα σε βάρος των Ελλήνων κτηνοτρόφων και των μικρών γαλακτοβιομηχανιών που απέμειναν υπέρ της εισαγωγής αμφιβόλου ποιότητας αγελαδινού γάλακτος που θα ωφελήσει τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες και τις πολυεθνικές κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ, Ν. Πρίντζος. Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ζητάει την παρέμβασή του ώστε να αναθεωρηθούν οι καταστροφικές αποφάσεις, ενώ σημειώνει ότι η τελευταία πράξη του δράματος θα παιχτεί στη Βουλή, όπου θα παρευρίσκονται και οι "πρωταγωνιστές" κ.κ. Χατζηδάκης και Σκορδάς, "εκτός αν παραιτηθούν", ευελπιστώντας ότι εκτός των κτηνοτρόφων δεν θα συμπορευθούν και πολλοί βουλευτές.

 Πηγη:avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου