Μείωση παραγωγής κρέατος και γάλακτος καταγράφεται για το 2013 στην Ε.Ε.

Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τους προηγούμενους μήνες του 2013 επηρέασαν αρνητικά τους βοσκοτόπους της Κεντρικής και της Δυτικής Ευρώπη, γεγονός που αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην φετινή προσφορά γάλακτος στην ΕΕ. Επιπλέον, σημειώνεται μείωση στην συνολική παραγωγή κρέατος κατά τα τελευταία δύο χρόνια.

Ωστόσο, η αναμενόμενη καλή συγκομιδή στο βόρειο ημισφαίριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των τιμών των ζωοτροφών και υψηλότερα περιθώρια κέρδους για τους παραγωγούς ζωικού κεφαλαίου. Σε ένα πλαίσιο βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αύξηση της παραγωγής κρέατος και γάλακτος το 2014.

Τα παραπάνω στοιχεία καταγράφηκαν στις καλοκαιρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα αγροτικά προϊόντα, που δόθηκαν στην δημοσιότητα στις 4 Ιουλίου. Σύμφωνα με αυτά, παρατηρείται αύξηση φυτεύσεων φθινοπωρινών δημητριακών και ευνοϊκές καιρικές συνθήκες κατά τους τελευταίους μήνες, κυρίως στη Νότια Ευρώπη, έτσι είναι πιθανή υψηλότερη παραγωγή σιτηρών κατά το τρέχον έτος, η οποία θα μπορέσει να ανακουφίσει την αγορά και να αυξήσει τα αποθέματα κατά το έτος εμπορίας 2013/14.

Η εν λόγω έκθεση με τις προβλέψεις, που εκδίδεται τρεις φορές το χρόνο, βασίζεται σε συνεισφορές εμπειρογνωμόνων σε θέματα αγοράς που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε τον σύνδεσμο: http://ec.europa.eu/agriculture/markets-and-prices/short-term-outlook/index_en.htm

Εκτός από αυτή την ευρεία έκθεση για την αγορά, επιστημονικά στελέχη του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν αναπτύξει ένα προηγμένο σύστημα προβλέψεων των αποδόσεων των καλλιεργειών, το οποίο προβλέπει ότι η συνολική παραγωγή σιτηρών το 2013 να είναι σε υψηλότερα επίπεδα από το 2012 – δείτε σχετικά:MEMO/13/655

πηγη: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου