Στη ζυγαριά

Και το ψωμί… αρτοπαρασκεύασμα: Τι λέει ο νόμος, πότε το μισό κιλό πρέπει όντως να ζυγίζει 500 γραμμάρια και πότε μπορεί να είναι πολύ ελαφρύτερο!

Στο παρελθόν είχαμε λάβει αφορμές να τονίσουμε και να επαναλάβουμε ότι τα αρτοποιεία της περιοχής κρατούν αντιστάσεις… και με το παραπάνω: Έχουν απορροφήσει το ΦΠΑ, δεν έχουν μετακυλήσει στους καταναλωτές τις διαδοχικές αυξήσεις στις πρώτες ύλες και κυρίως στα άλευρα, ούτε στα λοιπά λειτουργικά έξοδα, όπως λ.χ. το ηλεκτρικό ρεύμα.


 Επί σειρά ετών συγκρατούν τις τιμές χωρίς την παραμικρή αύξηση, δείχνουν δε ποικιλοτρόπως (και αθόρυβα) το υψηλό αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης που διαθέτουν. Και επ’ αυτού δεν χρειάζεται, νομίζουμε, να συμπληρώσουμε κάτι. Μια προσεκτική ανάγνωση μάλιστα του τρόπου λειτουργίας του εν λόγω κλάδου, μας υποχρεώνει να πούμε ότι σ’ αυτόν λειτουργεί ο υγιής ανταγωνισμός… πράγμα που δεν συναντάμε παντού.

Ως εδώ όλα καλά. Μετά από επανειλημμένες καταγγελίες και εκκλήσεις αναγνωστών μας όμως, υποχρεούμαστε σήμερα να αναδείξουμε μια όχι και τόσο φωτεινή κατάσταση, ως προς το τι τελικά αγοράζουμε. Και θέτουμε ευθέως το ερώτημα:

Αγοράζουμε ψωμί ή αρτοπαρασκεύασμα; Διότι αν αυτό που παίρνει η νοικοκυρά όταν πηγαίνει στο φούρνο και ζητά μισό κιλό ψωμί είναι πράγματι (και τυπικά εννοούμε) ψωμί, θα πρέπει σύμφωνα με το νόμο και τις αγορανομικές διατάξεις να είναι όντως μισό κιλό. Να ζυγίζει δηλαδή 500 γραμμάρια. Αν πάλι είναι αρτοπαρασκεύασμα… τότε πράγματι μπορεί να ζυγίζει 380 γραμμάρια, για παράδειγμα.

Είναι η αγορανομική απόφαση που υπεγράφη στις 13/7/2009 και το άρθρο 109 του σχετικού νόμου που ορίζει τα του βάρους του άσπρου, του μαύρου ή του σύμμικτου ψωμιού. Είπαμε όμως: Άλλο το ψωμί, άλλο το αρτοπαρασκεύασμα, το οποίο μπορεί να το διαθέτει κανείς σε μικρότερες ποσότητες.

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων και παρερμηνειών, λοιπόν, διευκρινίζουμε πως τίποτε το παράνομο δεν υπάρχει όταν ζητάμε να αγοράσουμε ένα κιλό… που αν το ζυγίσουμε θα διαπιστώσουμε πως είναι εφτακόσια γραμμάρια. Είναι καλόν όμως να γνωρίζουμε τι αγοράζουμε… και να γνωρίζουν και οι ελεγκτικές υπηρεσίες βέβαια τι συμβαίνει, απ’ τη γραμμή παραγωγής μέχρι την τελική διάθεση.

Απο την Εφημερίδα Συνείδηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου