“Αγνός” καπνός με 20πλάσια πίσσα!


Τον τελευταίο καιρό με την οικονομική κρίση χιλιάδες συμπολίτες μας κατέφυγαν στην ημι-παρανομία των στριφτών τσιγάρων από ποικιλίες που είχαν ξεχαστεί όπως μυρωδάτα και τσεμπέλια τα οποίο τα εμπορεύονται παραγωγοί, στέλνοντας ακόμα και πακέτα στη Αθήνα. Οι παραγωγοί αυτοί, παρεμπιπτόντως, δεν είναι πάντα παλιοί γνώστες της τέχνης, καθώς πολλές φορές δεν είναι καν από τα μέρη μας αλλά αλλοδαποί. Το κακό είναι ότι σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν κάνει επαγγελματίες της περιοχής μας, σε εργαστήρια του εξωτερικού(σ.σ. έχει μεγάλη σημασία αυτή η λεπτομέρεια), πολλές φορές η περιεκτικότητα σε πίσσα των “αγνών” τσιγάρων που στρίβουν ακόμη και παιδιά είναι 20 φορές πάνω από το κανονικό!

Η πίσσα, άλλωστε, στα εργαστήρια ορίζεται ως το κλάσμα του καπνού που συλλέγεται σε ένα φίλτρο υπό προδιαγεγραμμένες εργαστηριακές συνθήκες και αυτό το κλάσμα αντί να είναι 4/1 σε πολλές δικές μας “αγνές” περιπτώσεις είναι 70/1… Το γεγονός ότι αυτός ο αγνός στριφτός καπνός δεν περνά από κανένα έλεγχο δεν προβληματίζει γιατί πολλές φορές οι καπνοβιομηχανίες προτιμούν να αυξήσουν τη νικοτίνη και να μειώσουν τη πίσσα. Ο λόγος είναι πως απολύτως θανατηφόρα είναι η πίσσα. Να σημειωθεί, δε, ότι σε ένα τσιγάρο περιέχονται συστατικά όπως το αρσενικό, το βενζόλιο, το βενζοπυρένιο, τα βαρέα μέταλλα (π.χ. μόλυβδος, κάδμιο), το υδροκυάνιο και συγκεκριμένες νιτροζαμίνες του καπνού.
Δεν είναι όμως μόνο τα προϊόντα του καπνού. Τροφές όπως το τυρί ή ποτά όπως το τσίπουρο και το… αγνό κρασί είναι κοινό μυστικό ότι μπορούν να καταλήξουν τον καταναλωτή στο νοσοκομείο. Για το μεν τσίπουρο όλοι ξέρουν ότι η παραγωγή του είναι παράνομη και η έννοια του “αγνού” έχει να κάνει με το αν ο παραγωγός το θέλει για τον εαυτό του. Αν το θέλει για να εμπορεύεται εν κρυπτώ, καλό είναι να γνωρίζει ο καταναλωτής ότι το κακό τσίπουρο προκαλεί τύφλωση. Επίσης σε ότι αφορά κρασιά που υπάρχουν με την ένδειξη “χύμα από παραγωγό” η γεύση αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι περιέχουν ακόμα και ασβέστη! Για τα, δε, τυριά από τον καλό και αγαθό “βλάχο” -που δεν γνωρίζετε προσωπικά-κρατήστε τη άποψη γνωστού παραγωγού της περιοχής, του οποίου τα προϊόντα περνούν από ελέγχους: “Αν δεν έχετε πρόσβαση στα σκεύη που μαζεύει το γάλα ο λεγόμενος παραγωγός και αν δεν τον ξέρετε τόσο καλά ώστε να σας δείξει που φτιάχνει τυρί ή βούτυρο να το αποφεύγετε. Ίσως καλό είναι να ξέρετε, όσο αηδιαστικό κι αν είναι, πως τα πολύ συνηθισμένα ευρήματα σε στάνες που φτιάχνουν “αγνό” τυρί είναι αίμα, πύον ή/και κόπρανα”!

Για όλα τα παραπάνω καλή είναι η ανάγκη για προϊόντα της αγνής φύσης αλλά μόνο αν ξέρουμε τον παραγωγό και τον εμπιστευόμαστε. Αλλιώς καλύτερα να καταναλώνουμε ότι έχει πιστοποίηση από κάποιον επιστήμονα, με όσο ρίσκο εμπεριέχεται και σε αυτό, ειδικά στην Ελλάδα μας.

Γ.Σ.

Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους και στην περιοχή μας είναι ότι τα προϊόντα από τον…αγνό και άσπιλο αγρότη ή κτηνοτρόφο είναι πάντα καλύτερα από τα “βιομηχανικά” ή αυτά που έχουν “χημικά”. Ειδικά σε ότι αφορά τη λέξη “χημικά” όλοι ξέρουμε τι είδους φετίχ υπάρχει, καθώς τα προϊόντα που δεν έχουν κανένα χημικό μέσο είναι πάντα προτιμότερο στην καθημερινή μας μυθολογία κι ας ήταν το προσδόκιμο ζωής τα 53  χρόνια την εποχή που δεν υπήρχε κανένα χημικό, αλλά ούτε και φάρμακο. Είναι άλλωστε γνωστή η συμβουλή για “τυρί από τον βλάχο” ή για καπνό από αγρότη από την κάμπο.





http://www.agrinionews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου