Σοκολάτα: Ο πιο γλυκός πειρασμός!

Η Μαρία Κουφάκη, MSc, BSc, Hons, RD, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Αριστούχος Master στην Διατροφή, Άσκηση και Δημόσια Υγεία, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, την διατροφική αξία της σοκολάτας και επίδρασή της στην υγεία μας.
Η ιστορία της σοκολάτας
: Το κακάο και η σοκολάτα προέρχονται από το κακαόδεντρο, το οποίο αρχικά εμφανίστηκε στην Νότια Αμερική. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το κακάο 1400 χρόνια πριν. Η πρώτη ονομασία του κακάο ως "Theobroma" δόθηκε από τον Σουηδό βοτανολόγο Linnaeus και ουσιαστικά σημαίνει "η τροφή των θεών". Στη συνέχεια ονομάστηκε κακάο "kawkaw" από την φυλή των Μάγια και η τροφή αυτή είχε υψηλή αξία και καταναλωνόταν από ευγενής καθότι είχε υψηλό κόστος. Το κακάο ήρθε στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ισπανία τον 16ο αιώνα όπου μετονομάστηκε "σοκολάτα" λόγω της πρόσμιξης του με ζάχαρη• και της κατανάλωσης του ως ρόφημα. Η πρώτη στερεά μορφή της σοκολάτας παρασκευάστηκε στην Μεγάλη Βρετανία και ειδικότερα στην Αγγλία τον 19ο αιώνα.


●   Τα θρεπτικά συστατικά της σοκολάτας και η επίδραση της στην υγεία


Όπως βλέπουμε στον πίνακα 1 η σοκολάτα αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες και λίπος. Πέρα από το βασικά αυτά θρεπτικά συστατικά, το κακάο και η σοκολάτα μας παρέχουν με πληθώρα μεταλλικών στοιχείων όπως κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και χαλκό ανάλογα με την προέλευση του κακάο και την επεξεργασία του. Επίσης άλλο ένα συστατικό της σοκολάτας είναι η καφεΐνη, η οποία περιέχεται στην σοκολάτα σε μικρότερο βαθμό συγκριτικά με τον καφέ. Αν αναλογιστούμε πως 40γραμμ σοκολάτα γάλακτος μας παρέχει με 10mg καφεΐνης αναλογικά με 1 κούπα στιγμιαίου καφέ που μας προσδίδει 60mg καφεΐνης. Τέλος άλλο ένα βασικό συστατικό της σοκολάτας είναι οι πολυφαινόλες, οι οποίες είναι  αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται επίσης στο τσάι και στο κόκκινο κρασί και μας προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την εμφάνιση καρκίνου.




















Πρόσφατες έρευνες σε υγειές άτομα έχουν παρουσιάσει πως η μέτρια κατανάλωση μαύρης σοκολάτας προστατεύει την καρδιαγγειακή λειτουργία, μειώνοντας την πίεση και βοηθώντας την δράση της ινσουλίνης καθώς και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα λόγω τον φλαβονοειδών ουσιών του κακάο.

Πίνακας 1: Τα κύρια θρεπτικά συστατικά της σοκολάτας




ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΑΝΑ 100 ΓΡΑΜΜ ΛΙΠΟΣ ΑΝΑ 100 ΓΡΑΜΜ ΠΡΩΤΕΙΝΗ ΑΝΑ 100 ΓΡΑΜΜ
Μαύρη Σοκολάτα 63.5 γραμμάρια 28.0 γραμμάρια 5.0 γραμμάρια
Σοκολάτα Γάλακτος 56.9 γραμμάρια 30.7 γραμμάρια 7.7 γραμμάρια
Λευκή Σοκολάτα 58.9 γραμμάρια 30.9 γραμμάρια 8.0 γραμμάρια

●   Τελικά η σοκολάτα μας παχαίνει;


Και όμως δεν είναι η ίδια η σοκολάτα που μας παχαίνει αλλά η συνολική πρόσληψη θερμίδων και ειδικότερα λίπους στην διατροφή μας  καθώς και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και άσκησης που μας οδηγεί στην παχυσαρκία. Μια ισορροπημένη διατροφή όπου τίποτε δεν είναι "απαγορευμένο" αλλά όλα τα τρόφιμα καταναλώνονται ισορροπημένα, μαζί με καθημερινή δραστηριότητα μας βοηθά να ελέγχουμε το βάρος μας. Όσον αφορά την σωματική και ψυχική μας υγεία, η μέτρια κατανάλωση κακάο και σοκολάτας μας αποτρέπει από  την υπερκατανάλωση λόγω περιορισμού και μας βοηθά να μειώνουμε τις πιθανότητες για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου.


http://www.ygeiaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου