Δωρεάν θέρμανση

Με ξυλεία που οι πολίτες δικαιούνται νόμιμα και νοικοκυρεμένα απ’ τα δασαρχεία και τους δήμους
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την χωρίς κόστος προμήθεια ξυλείας. Οι δυνατότητες υπάρχουν, …ας τις αξιοποιήσουμε
Ξεκινά τη Δευτέρα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και ουδείς σκέπτεται καν να μπει στη διαδικασία. Ο καιρός άλλωστε είναι σύμμαχος ακόμη, όμως και όταν, σε λίγο, οι θερμοκρασίες γίνουν χειμωνιάτικες είναι αμφίβολο το αν θα υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για τα νοικοκυριά να προμηθευτούν πετρέλαιο.
Οι δε διαδικασίες για το επίδομα πετρελαίου είναι μάλλον αποτρεπτικές ακόμη και για τους λίγους δικαιούχους. Οι καταναλωτές άλλωστε έχουν ήδη στραφεί σε εναλλακτικές πηγές, με τα καυσόξυλα να είναι στην κορυφή της λίστας των επιλογών.
Όμως και εκεί, πρόβλημα υπάρχει. Έτσι, πολλοί στρέφονται στη λαθροϋλοτομία και το παραεμπόριο, …όπου στην πραγματικότητα πληρώνουν πιο ακριβά. Όπως και σε προηγούμενα ρεπορτάζ έχουμε επισημάνει, η λαθροϋλοτομία λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και ήδη στην Αιτ/νία υπήρξαν ουκ ολίγες συλλήψεις για παράνομη ξύλευση. Και ανθρώπων που φαίνεται πως λειτουργούσαν οργανωμένα, αλλά και πολιτών που για τις οικιακές τους ανάγκες μπήκαν στο δάσος.
Οι πολίτες ωστόσο οφείλουν να γνωρίζουν πως μπορούν νόμιμα να αποκομίσουν την ξυλεία που χρειάζονται. Υπάρχουν δυο τρόποι. Ο ένας προϋποθέτει την υποβολή αίτησης στο δασαρχείο, το οποίο και θα υποδείξει στον ενδιαφερόμενο σε ποια περιοχή και ποια ακριβώς δέντρα μπορεί να κόψει. Μιλάμε φυσικά για τα ξερά και κατακείμενα (πεσμένα) δέντρα. Με ανάλογη διαδικασία μπορεί να κόψει κάποιος δέντρα που πιθανώς υπάρχουν στο κτήμα του. Η αίτηση είναι απαραίτητη και για τη μεταφορά της ξυλείας. Σημειώνουμε ότι δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση για τον πολίτη.
Ο δεύτερος τρόπος προμήθειας δωρεάν ξυλείας αφορά στους παραδασώδειους πληθυσμούς, κυρίως δε στις περιοχές Αρακύνθου και του δυτικού Βάλτου, όλων των χωριών δηλαδή αριστερά του κεντρικού δρόμου ( Μπαμπαλιό – Εμπεσσός – Περδικάκι… έως Φλωριάδα), οι κάτοικοι των οποίων μπορούν με αίτησή τους στις Τοπικές Κοινότητες να παραλάβουν τα «χωρικά» που τους αναλογούν, σύμφωνα με τις ποσότητες που συγκεντρώθηκαν απ’ τους καθαρισμούς και τις εξυγιαντικές υλοτομίες των δασαρχείων.
Σημειώνουμε ότι σε κάθε χωριό (ή σχεδόν σε κάθε) αναρτάται (ή πρέπει να αναρτάται) «πίνακας καυσοξύλευσης» όπου καταγράφονται τα επιτρεπόμενα είδη, που πάντα με τη συνδρομή, υπόδειξη και άδεια των δασαρχείων μπορούν να κόψουν οι κάτοικοι. Ρόλο στην όλη διαδικασία έχουν βεβαίως και τα Τοπικά Συμβούλια, που μπορούν και πρέπει να ενεργοποιηθούν.
Ταυτόχρονα, οι ποσότητες που πιθανώς έχουν συγκεντρωθεί απ’ τα δέντρα που καταστράφηκαν από πυρκαγιές ή που κρίθηκαν επικίνδυνα και αφαιρέθηκαν ή που για οποιονδήποτε άλλο λόγο (καθαρισμό λ.χ.) κόπηκαν απ’ τις αρμόδιες υπηρεσίες, μέσω της προβλεπόμενης απ’ την Κρατική Εκμετάλλευση Δασών διαδικασίας, διατίθενται για ατομικές ανάγκες, μέσω των Δήμων. Επίσης δωρεάν φυσικά.
Επειδή λοιπόν οι δυνατότητες δωρεάν παροχής ξυλείας, νόμιμα,… όμορφα και νοικοκυρεμένα (!) υπάρχουν, καλό είναι να αναλάβουν τα ίδια τα δασαρχεία να ενημερώσουν τους πολίτες, για τις ημερομηνίες και τις διαδικασίες, ώστε να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη είσοδος πολιτών στα δάση για την προμήθεια ξυλείας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις πολιτών που στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν τα καυσόξυλα που θα χρειαστούν το χειμώνα, καρατομούν υγιή δέντρα. Οι δασοφύλακες έχουν εντοπίσει στο παρελθόν δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις, οι οποίες και οδηγούνται στη δικαιοσύνη με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Όπως προαναφέραμε, συλλήψεις και μάλιστα αρκετές, έγιναν ήδη εφέτος. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα δάση δεν κινδυνεύουν απ’ τους λίγους πολίτες που από άγνοια και ανάγκη θα κόψουν λίγα δέντρα, αλλά απ’ τους επαγγελματίες λαθροϋλοτόμους που κυριολεκτικά κάνουν χρυσές δουλειές.

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου