Ανοιχτό το θέμα της μεταφοράς των μαθητών λίγο πριν τη νέα σχολική χρονιά

«Τα λεωφορεία δεν μπορούν να κινηθούν χωρίς χρηματοδότηση. Ήδη λόγω μη εξόφλησης των οφειλών υπάρχουν προβλήματα με την ομαλή λειτουργία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας»
Την αντίδραση του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας έχουν να αντιμετωπίσουν οι δήμοι για τη μεταφορά μαθητών των σχολείων,για το σχολικό έτος 2012-2013,αν προηγουμένως δεν υπάρξει εξόφληση των 3 εκ.ευρώ, από τη μεταφορά των μαθητών , κατά το προηγούμενο σχολικό έτος. Παράλληλα ζητούν από τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών την πρόβλεψη πιστώσεων για τη μεταφορά μαθητών για τη νέα σχολική περίοδο και την τακτική πληρωμή των υπολοίπων διότι τα λεωφορεία δεν θα μπορούν να κινηθούν χωρίς χρηματοδότηση. Ήδη λόγω μη εξόφλησης των οφειλών υπάρχουν προβλήματα με την πληρωμή των υπαλλήλων και την ομαλή λειτουργία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Αιτωλοακανίας.

Παράλληλα, δηλώνουν αντίθετοι σε κάθε εισήγηση για μείωση των οφειλών από μεταφορές μαθητών που έχουν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο σχολικό έτος κατά 20% και τονίζουν ότι θα αντιταχθούν σθεναρά σε τέτοιου είδους κινήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες οι λεωφορειούχοι,, ενημέρωσαν τους Δήμους για την αδυναμία τους να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση των δρομολογίων μεταφοράς μαθητών για τη νέα σχολική χρονιά αν δεν εξοφληθούν οι οφειλές.
Στο συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να υπάρξει άμεσα λύση,αν σκεφτούμε πως σ’ ένα 15θημερο ξεκινά η νέα σχολική χρονιά και δυστυχώς παραμένει ακόμη ανοιχτό το θέμα της μεταφοράς των 200.000 μαθητών σε όλη τη χώρα και μετά τη συνάντηση των Περιφερειαρχών με τον υπουργό Εσωτερικών Ε.Στυλιανίδη
.Ο υπουργός Εσωτερικών επικαλούμενος την αδυναμία της συντριπτικής πλειονότητας των Δήμων να ολοκληρώσουν τη διαδικασία των διαγωνισμών για την μεταφορά των μαθητών, αρμοδιότητα που περιήλθε στους δήμους με το νόμο του «Καλλικράτη», ζήτησε τη σύμφωνη γνώμη των Περιφερειαρχών, ώστε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου οι Περιφέρειες να αναλάβουν την ευθύνη εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς.
Οι περιφερειάρχες που συμμετείχαν στη σύσκεψη , μεταξύ αυτών και ο Απόστολος Κατσιφάρας, έθεσαν από κοινού στον υπουργό τις προϋποθέσεις, ώστε να αναλάβουν εκ νέου την αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών για τη σχολική χρονιά.Θέση που βρίσκει σύμφωνο και το υπεραστικό ΚΤΕΛ Αιτωλ/νίας ,προκειμένου να αποφευχθούν σε αυτή την φάση τα επιπλέον προβλήματα και του χρόνου να υλοποιηθεί η μετάβαση απο την Περιφέρεια στους δήμους πιο οργανωμένα.
Οι Περιφερειάρχες ζήτησαν επίσης να υπάρξουν συγκεκριμένες έγγραφες δεσμεύσεις και εάν είναι δυνατόν νομοθετικές διασφαλίσεις πέραν των οικονομικών υποχρεώσεων που έχει το Κράτος απέναντι στις Περιφέρειες από την περσινή χρονιά, αλλά και τις υποχρεώσεις που θα προκύψουν για την επόμενη σχολική περίοδο.Συμφωνήθηκε η τελική απόφαση των περιφερειαρχών να σταλεί εγγράφως προς το Υπουργείο, αφού αναλάβει εγγράφως και το ίδιο τις δεσμεύσεις που ζητήθηκαν.
Τέθηκε επίσης και το πρόβλημα των περικοπών των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων προς τις Περιφέρειες που ξεπερνά σε ορισμένες ακόμη και το 68% σε σχέση με το 2011.Ο υπουργός ανέφερε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να δοθούν οι αναγκαίοι πόροι και να αποφευχθούν τα χειρότερα σε ένα νέο θεσμό που -όπως είπε- η κυβέρνηση τον πιστεύει και τον στηρίζει

agrinionews 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου