Γιούνκερ: Δεν θα γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων


Δεν θα γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα, διεμήνυσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε απλώς να υπάρξει μια χρονική επιμήκυνση. Μάλιστα, υποστήριξε ότι έχει ενημερώσει σχετικά τον Αντώνη Σαμαρά. Την ίδια στιγμή, όμως, αξιωματούχος της ΕΕ δήλωνε στο Associated Press ότι οι όροι του Μνημονίου θα αποτελέσουν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης.




Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ότι οι όροι του Μνημονίου θα αποτελέσουν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης, καθώς η επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων έχει καταστήσει την παλιά συμφωνία «ψευδαίσθηση».
Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι οι στόχοι της συμφωνίας (σ.σ. η μείωση του χρέους σε βιώσιμο επίπεδο και η μεταρρύθμιση της οικονομίας ώστε να καταστεί ανταγωνιστική) δεν θα αλλάξουν. Ωστόσο, είναι υπό συζήτηση ο τρόπος και ο χρόνος με τον οποίο θα επιτευχθούν οι εν λόγω στόχοι.
Μάλιστα, ο αξιωματούχος της ΕΕ χαρακτήρισε μέρος της προβλεπόμενης διαδικασίας την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου.
«Οποιος πει ότι δεν μπορούμε να επαναδιαπραγματευθούμε το Μνημόνιο τρέφει ψευδαισθήσεις. Αν δεν αλλάζαμε το Μνημόνιο, θα είχαμε υπογράψει μια ψευδαίσθηση», τόνισε.
Δηλώσεις Γιούνκερ
Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στον κρατικό αυστριακό ραδιοσταθμό Ο1 ότι δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που ζητούνται από την Ελλάδα.
«Του εξήγησα (στον Αντώνη Σαμαρά, πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας που ήταν το πρώτο κόμμα στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου) πως, αναφορικά με το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα, δεν θα υπάρξει ουσιαστική τροποποίηση», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε το πρωί της Δευτέρας μακροσκελή συνομιλία με τον κ. Σαμαρά.
«Πριν από τρεις ή τέσσερις εβδομάδες, είχα δηλώσει πως θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια ενδεχόμενη χρονική παράταση. Η ύφεση είναι πιο σημαντική στην Ελλάδα απ' ό,τι σε άλλες χώρες και θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια χρονική επιμήκυνση του προγράμματος», διευκρίνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.
Ο ίδιος δήλωσε πως δεν θέλει να υπεισέλθει στις λεπτομέρειες μιας ενδεχόμενης παράτασης και ιδιαίτερα στην ακριβή διάρκειά της.
Κομισιόν: Να αρχίσουν σύντομα οι συζητήσεις με την τρόικα Παράλληλα, όπως τόνισε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ολι Ρεν, το ζητούμενο των συζητήσεων με την τρόκα, οι οποίες θα πρέπει να αρχίσουν σύντομα, είναι να γίνει μια αποτίμηση του που βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, προκειμένου να αποφασιστούν από κοινού τα επόμενα βήματα.
Είναι σημαντικό, τόνισε, η νέα κυβέρνηση να αναλάβει την πλήρη ιδιοκτησία του προγράμματος, με στόχο να ξαναμπεί η χώρα στον σωστό δρόμο.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο  εκπρόσωπος του Επιτρόπου της ΕΕ σημείωσε ότι η Κομισιόν δεν προβαίνει σε εικασίες επί των δυνατοτήτων να υπάρξει νέο Μνημόνιο, τη στιγμή μάλιστα που μόλις πριν από λίγους μήνες αποφασίστηκε το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Ωστόσο, αρμόδιες πηγές της ευρωζώνης τόνισαν ότι, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ελλάδα, ένας από τους στόχους της συνεδρίασης του Eurogroup, την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, είναι η έναρξη συζήτησης επί ενός «νέου Μνημονίου» καθώς διαπιστώνεται η ανάγκη για προσαρμογές στο πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και την πορεία των φορολογικών εσόδων.
Όπως διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές, στόχος αυτών των συζητήσεων, που θα ολοκληρωθούν με τις σχετικές υπογραφές, εντός του καλοκαιριού, είναι να υπάρξει διαφάνεια και ασφάλεια στην εφαρμογή του προγράμματος, Ένα νέο Μνημόνιο που θα είναι αποδεκτό από τις δύο πλευρές και θα αφορά, μεταξύ άλλων, και το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των δόσεων της βοήθειας, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

cebil.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου