Άκυρα τα μέτρα για το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αχαΐα


Χάος και ανατροπές με τα μέτρα για το άνοιγμα των καταστημάτων και την μετακίνηση από δήμο σε δήμο. Η έκτακτη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων που δεν ήταν... έκτακτη για την κυβέρνηση. 

Το παραμύθι του λύκου με τα πρόβατα αρχίζει και θυμίζει η χαλάρωση των μέτρων, καθώς από 24ωρο σε 24ωρο υπάρχουν συνεχείς ανατροπές.


Τελευταίο «επεισόδιο», η χθεσινή έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, η οποία, δύο μόλις μέρες πριν σηκώσουν ρολά τα καταστήματα, έκρινε ότι στη Θεσσαλονίκη, την Αχαία και την Κοζάνη δεν θα πρέπει να ισχύσει το μέτρο.


Η κυβέρνηση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ενημερωθεί προκαταβολικά για το τί επρόκειτο να αποφασίσουν οι ειδικοί αποδέχθηκε άμεσα την εισήγηση και ως εκ τούτου, οι έμποροι στις τρεις παραπάνω περιοχές, θα αναμείνουν κι άλλο στο ...ακουστικό τους.


Επιπρόσθετα, στις ίδιες περιοχές, δεν θα ισχύσει ούτε η απελευθέρωση των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο.


Μετά τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις, γεννάται το ερώτημα πόσο σίγουρο είναι ότι θα ανοίξουν τα καταστήματα στις υπόλοιπες περιοχές μεθαύριο, κι αν ναι, για πόσο. Διότι όπως προκύπτει από τα γεγονότα, οι ανατροπές είναι συνεχείς και οι αντικρουόμενες αποφάσεις διαδέχονται η μία την άλλη με απόσταση ωρών, και ούτε καν ημερών.


Και είναι άξιον απορίας τί άλλαξε από την Πέμπτη, οπότε ελήφθη η απόφαση για οριζόντιο άνοιγμα του λιανεμπορίου στις τρεις περιοχές που τα λουκέτα θα παραμείνουν στα καταστήματα. Υποτίθεται ότι η Επιτροπή μελετά όχι μόνο τα καθημερινά στοιχεία, αλλά και τις καμπύλες της πορείας της πανδημίας, ενώ από την ανάλυση όλων των δεδομένων, έχει σχετικά τουλάχιστον ασφαλή εικόνα, τουλάχιστον για τις επόμενες ημέρες.


Επιπρόσθετα, πλην της Θεσσαλονίκης, που καταγράφηκε μία «έκρηξη» κρουσμάτων χθες, στην Κοζάνη και την Αχαία, η κατάσταση ήταν δύσκολη και χθες και προχθές και όλες τις προηγούμενες ημέρες. Ωστόσο, δεν εξαιρέθηκαν από τα προχθεσινά μέτρα.


Με αυτά και αυτά, το επικείμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου αναμένεται με αγωνία τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους λοιμωξιολόγους, καθώς αν το πρώτο αυτό βήμα δεν πάει καλά, τότε είναι προφανές ότι θα είναι δύσκολο να ακολουθήσουν και τα επόμενα που έχουν προγραμματιστεί.


Δεν είναι τυχαία η σπουδή του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, να προειδοποιήσει χθες το βράδυ (ΣΚΑΙ) ότι «αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, τα καταστήματα θα ξανακλείσουν. Πρέπει να τηρηθούν το ραντεβού, το τρίωρο, το sms. Αν δεν τηρηθούν, θα έχουμε πρόβλημα», είπε. Ερωτηθείς για τα πολυκαταστήματα, ανέφερε ότι το άνοιγμα τους θα είναι το επόμενο βήμα και δεν αποκλείεται να γίνει εντός του Απριλίου.


Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου