Τα σενάρια για τη Γεωπονική Σχολή της Αιτωλοακαρνανίας


Τις διεργασίες που είναι σε πλήρη εξέλιξη για τις αλλαγές στα πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου  αποκάλυψε χθες το αποκάλυψε χθες το agrinionews.gr.

Όπως αναφέρθηκε η κυοφορούμενη πρόταση του Πανεπιστημίου φέρεται να εδράζεται στο εξής επιχείρημα: πως μία Σχολή δεν μπορεί να λειτουργεί σε διαφορετικούς νομούς και με αποστάσεις απαγορευτικές για την ακαδημαϊκή συνοχή της.

Ένα επιχείρημα βέβαια που δεν βρίσκει εφαρμογή σε όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα στη χώρα μας και ούτε αποτελεί πανάκεια η συγκεκριμένη πρακτική.

Αναφορικά ωστόσο με το Πανεπιστήμιο Πατρών η θέση αυτή σηματοδοτεί την μεταφορά από το Αγρίνιο τμημάτων στην Πάτρα όπου είναι η έδρα της σχολής τους και την ταυτόχρονη -σχεδόν βέβαιη- απορρόφησή τους από άλλα τμήματα που έχουν έδρα την Πάτρα.

Στο επίκεντρο παράλληλα των διεργασιών είναι η Γεωπονική Σχολή που εδρεύει στο Μεσολόγγι με τμήματα σε αυτό και στο Αγρίνιο. Οι προθέσεις της Πρυτανικής Αρχής-και δεν είναι κρυφό-στοχεύουν στην παρουσία στην Αιτωλοακαρνανία αποκλειστικά τμημάτων της Γεωπονικής.

Σήμερα η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, που ιδρύθηκε  το 2019, έχει πέντε τμήματα σε λειτουργία και ένα σε αναστολή. Από τα λειτουργούντα τμήματα, τρία είναι στο Μεσολόγγι και από ένα σε Αγρίνιο και Ηλεία.

Ειδικότερα, στο Μεσολόγγι εδρεύουν τα τμήματα Ζωικής Παραγωγής Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών,   Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής και  Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής.

Στο Αγρίνιο λειτουργεί το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων  ενώ είναι σε αναστολή- -ιδρύθηκε αλλά δεν λειτουργεί- το Τμήμα Γεωργικής Βιοτεχνολογίας. Στην Αμαλιάδα εδρεύει το  Τμήμα Γεωπονίας.

Οι επικρατέστερες σκέψεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών είναι η αναδιάρθρωση της Σχολής με λειτουργία τεσσάρων τμημάτων αποκλειστικά στην Αιτωλοακαρνανία (από δύο σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο). Αυτό σημαίνει μεταφορά τμήματος (από Ηλεία), συνενώσεις και καταργήσεις.

Ειδικότερα,  συζητείται η  συνένωση σε «Τμήμα Γεωπονίας» των τριών σημερινών Τμημάτων  Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής, Γεωπονίας    και  Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (Μεσολόγγι).

Προκρίνεται  η ίδρυση Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο.

Εξετάζεται μάλιστα ως σενάριο στο Τμήμα  Αειφορικής Γεωργίας  να απορροφηθεί  το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Αγρίνιου και στο  Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων  να απορροφηθεί το Τμήμα Διοίκησης Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων .

Με βάσει το βασικότερο σενάριο η Σχολή θα διαθέτει τα εξής τέσσερα τμήματα:

    Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών με έδρα το Μεσολόγγι
    Γεωπονίας με έδρα το Μεσολόγγι
    Επιστήμης της Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων με έδρα το Αγρίνιο
    Αειφορικής Γεωργίας (ή Διαχείρισης Αγροτικών Πόρων και Περιβάλλοντος) με έδρα το Αγρίνιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμπλεκόμενοι στο σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Πατρών αναφορικά με τη Γεωπονική λαμβάνουν υπόψιν μια σειρά παραμέτρων.

Μία από αυτές είναι το ποσοστό (30%) των εισακτέων που διαγράφεται λόγω μεταγραφής.

Προβληματίζει εξάλλου πως οι  βαθμολογίες εισαγωγής του 90% των φοιτητών στα  Τμήματα της Γεωπονικής Σχολής (με εξαίρεση ένα τμήμα) ήταν κάτω από 5.000 μονάδες.

Εκτιμάται επίσης πως τα τμήματα του Αγρινίου-με τα σημερινά δεδομένα- δεν θα αποκτήσουν ποτέ ικανό αριθμό μελών ΔΕΠ ενώ  το Τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα θεωρείται μη βιώσιμο

Επισημαίνεται, πως όσα αναφέρονται παραπάνω αποτελούν προς το παρόν  σενάρια που βρίσκονται όμως επίσημα πάνω στο τραπέζι.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως έπονται εξελίξεις που θα αφήσουν Μεσολόγγι και Αγρίνιο με λιγότερα πανεπιστημιακά τμήμα.

Για μία ακόμη φορά τα τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας αποτελούν το επίκεντρο των προτεινόμενων αλλαγών με ότι συνεπάγεται αυτό τόσο για τα ίδια τα τμήματα -σχεδιασμός θέσεων και οικονομικών πόρων, εικόνα τμημάτων, ψυχολογία φοιτητών, αντιμετώπιση από την κεντρική διοίκηση – όσο και για την ίδια την τοπική κοινωνία -ερευνητικοί προσανατολισμοί, σύνδεση πανεπιστημίου παραγωγικών φορέων και ομάδων, πολιτιστική ανάπτυξη.

Η ισχυροποίηση μιας σχολής δεν «διατάσσεται» και δεν επιβάλλεται σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα αλλά χτίζεται σε βάθος χρόνων.

Στη Αιτωλοακαρνανία δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια  ο χρόνος  σπαταλήθηκε με ευθύνη των αυτοδιοικητικών και πολιτικών εκπροσώπων και βεβαίως των πρυτανικών αρχών.

 

 agrinionews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου