Σε τιμή σαμπάνιας αγοράζουν το γάλα οι Έλληνες καταναλωτές

Η ακρίβεια φαίνεται πως καλά κρατεί στην ελληνική αγορά, όπως καταδεικνύεται από την Ετήσια Έκθεση Εξέλιξης των τιμών για το 2013, καθώς, την ίδια ώρα που τα εισοδήματα των Ελλήνων ακολουθούν πτωτική πορεία λόγω των μειώσεων σε μισθούς και σε συντάξεις αλλά και της αύξησης της φορολογίας, οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης και κυρίως στα τρόφιμα δεν ακολουθούν ανάλογη πορεία. Σε κάποιες, μάλιστα, περιπτώσεις συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η Ελλάδα είναι 10η ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, ωστόσο, βρίσκεται στη 14η θέση από άποψη αγοραστικής δύναμης, με αποτέλεσμα η ακρίβεια για τους καταναλωτές να είναι εντονότερη από ότι σε άλλους Ευρωπαίους. Μάλιστα, σχετικά με τα είδη διατροφής, η Ελλάδα βρίσκεται στην 12η θέση στο σύνολο των 28.

Συγκεκριμένα, όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία, οι τιμές μοιάζουν να έχουν υποχωρήσει σε κάποιες κατηγορίες καταναλωτικών προϊόντων, αλλά τα απαραίτητα αγαθά του καθημερινού τραπεζιού του ελληνικού νοικοκυριού, όπως το γάλα, το τυρί, τα αυγά και το κρέας, κινούνται σταθερά ανοδικά εξαιτίας της ανελαστικής ζήτησης τους, της κάμψης της ελληνικής παραγωγής (αγροτικά προϊόντα και κτηνοτροφία) και παράλληλα, της αύξησης του συνολικού κόστους (με εξαίρεση το κόστος εργασίας ) αλλά και της πορείας των διεθνών τιμών.

Πώς να πειστεί κανείς ότι όπου υπάρχει «καπνός υπάρχουν και… καρτέλ»;

Εξετάζοντας ενδεικτικά την τιμή του γάλακτος, η αύξηση που σημειώνεται είναι της τάξεως του 2,33%, από τον Δεκέμβριο του 2012 έως τον ίδιο μήνα του 2013 -η αύξηση στο νωπό παστεριωμένο γάλα δε, εμφανίζεται στο 3,46%, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της έκθεσης, «ανεβάζοντας» το κόστος του στα επίπεδα της… σαμπάνιας! Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, η τιμή του γάλακτος στην Ισπανία και την Πορτογαλία δεν ξεπέρασε το 0,9% για την πρώτη και το 0,4% για τη δεύτερη.

Ενα επιπλέον στοιχείο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το γεγονός ότι στη χώρα μας καταγράφεται ένας από τους μεγαλύτερους συντελεστές στα τρόφιμα (αυξήθηκε από 9% στο 13%) την ίδια ώρα που σε άλλες χώρες όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Μάλτα ο αντίστοιχος συντελεστής είναι μηδενικός, στην Ιταλία και στην Ισπανία είναι στο 4%, στην Ιρλανδία στο 4,8%, στην Κύπρο στο 5%, στη Γαλλία στο 5,5%, στην Ολλανδία, το Βέλγιο και την Πορτογαλία είναι στο 6% και στη Γερμανία στο 7%.

Πηγη:nez.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου