Εθισμός στον τζόγο τού Διαδικτύου

 Κοντά, πολύ κοντά είναι οι έφηβοι στο διαδικτυακό τζόγο. Και μάλιστα στην Ελλάδα φαίνεται ότι τζογάρουν σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο απ' ό,τι στην Κύπρο. Σχεδόν 4 στους 10 έχουν κάποια εμπειρία διαδικτυακού τζόγου και ένας στους 25 είναι εθισμένος φουλ. Τα αντίστοιχα νούμερα στη μεγαλόνησο πέφτουν τουλάχιστον στο μισό, με λιγότερους από 2 στους δέκα να έχουν εμπειρία διαδικτυακού τζόγου και έναν στους 40 να παρουσιάζει συμπτώματα εθισμού.

Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα ερευνών που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο «e-life» της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο (ΕΕΜΔΕΔ). Την εποπτεία των ερευνών είχε ο πρόεδρος της ΕΕΜΔΕΔ Κώστας Σιώμος, με άμεσους συνεργάτες του στην Ελλάδα τον Γιώργο Φλώρο και στην Κύπρο τους Μιχάλη Χατζημάρκου, Δημήτριο Μαππούρα, Ολγα Καρκανιώτη και Αννα Παραδεισιώτη. Το ελληνικό τμήμα της έρευνας αφορούσε εφήβους στην Κω, σε συνεργασία με το τοπικό κέντρο πρόληψης του ΟΚΑΝΑ «Ιπποκράτης».

Να δούμε, όμως, αναλυτικά τα ευρήματα. Από τους ερωτηθέντες 2.684 εφήβους στην Κω, οι 751 δήλωσαν ότι είχαν κάποια εμπειρία διαδικτυακού τζόγου. Αυτό μας κάνει ποοστό 37,2%, όχι και τόσο μικρό αν σκεφτεί κανείς ότι η έρευνα αφορούσε στις ηλικίες 12 ώς 19 ετών. Στο σύνολο, 83 έφηβοι (ποσοστό 4,1%) παρουσίασαν συμπεριφορά παθολογικού τζογαρίσματος. Αν πάμε, όμως, μόνο στους 751 που είχαν εμπειρία τζόγου, εκεί το ποσοστό του παθολογικού τζογαρίσματος ανεβαίνει στο 11,05%. Οσο πιο κοντά εν ολίγοις φθάνει ένας έφηβος στον τζόγο, τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητές του να «κολλήσει». Προς γνώση και συμμόρφωση...

Στην Κύπρο, από την άλλη, από τους ερωτηθέντες 2.071 εφήβους οι 513 (ποσοστό 19,11% δηλαδή) δήλωσαν ότι είχαν κάποια εμπειρία διαδικτυακού τζόγου. Εν συνόλω, 67 έφηβοι (ποσοστό 2,5%) παρουσίασαν συμπεριφορά παθολογικού τζογαρίσματος. Αν πάμε, πάλι, μόνο σε όσους είχαν εμπειρία διαδικτυακού τζόγου, κι εκεί αυξάνεται δραματικά το ποσοστό του παθολογικού τζογαρίσματος σε 13,8%. Σημείωση: η έρευνα στην Κύπρο αφορούσε σε εφήβους από 12 ώς 16 ετών.

Στο διά ταύτα; Στο διά ταύτα, ο Γιώργος Φλώρος έχει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες επισημάνσεις: «Το Διαδίκτυο έχει ανοίξει νέους δρόμους στην προώθηση συμπεριφοράς τζόγου σε εταιρείες που προσπαθούν με κάθε μέσο να φτάσουν στο χρήστη και να τον δελεάσουν σε αυτή τη δυνητικά καταστροφική εμπειρία, χωρίς ικανό ελεγκτικό πλαίσιο, ιδίως για τους ανηλίκους. Οι ανεξέλεγκτες εμπειρίες τζόγου στο Διαδίκτυο μπορούν να λειτουργήσουν ενισχυτικά προς την εγκαθίδρυση επικίνδυνων συμπεριφορών τζογαρίσματος από μικρή ηλικία.

Κανένα μήνυμα πρόληψης και υπεύθυνης χρήσης δεν προωθείται από τις εταιρείες διαδικτυακού τζόγου, η λειτουργία των οποίων δεν εποπτεύεται από το κράτος. Είναι επιτακτική ανάγκη η ρύθμιση του πεδίου του διαδικτυακού τζόγου από την πολιτεία, με τρόπο που να διασφαλίζει όχι μόνο την ασφάλεια των οικονομικών συναλλαγών αλλά κυρίως την ηλικία του παίκτη καθώς και την προώθηση του παιχνιδιού με ευθύτητα και όχι πλάγια μέσα».

Πηγη:http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου