Αναφορά στον Βασίλη Παπακωνστατίνου



     Κατακαλοκαιρο, Πανακαρνανεια 2013, 10 Αυγουστου, ο Βασιλης Παπακωνσταντινου τραγουδαει στην Αμφιλοχια. Ενας απο τους πιο γνωστους ελληνες τραγουδιστες με 40 χρονια αδιαλλειπτης παρουσιας στο μουσικο γιγνεσθαι και φανατικο κοινο δεν χρειαζεται συστασεις. Αυτες οι αραδες γραφονται για να τον καλωσορισουμε και να κανουμε μια συντομη περιηγηση στην πλουσια διαδρομη του.

           Τον ακουσα πρωτη φορα να τραγουδαει  “καντε τα χερια σιδερο και τις ψυχες ατσαλι” στον “‘Προδομενο λαο” και ‘στα χτυπηματα αντεχουν οι σκλαβοι “ “στης εξοριας”  του Μικη Θεοδωρακη και τα δυο. Μετα στα “Αγροτικα” του Θ. Μπακαλακου. Στα εφηβικα μας ξενυχτια τον  ακουγαμε στα “τραγουδια του δρομου” του Μανου Λοιζου. Το “ακκορντεον” εγινε το τραγουδι συμβολο στις πρωτες αποπειρες να τιμησουμε το “Πολυτεχνειο”. Απο το Βασιλη ακουσαμε πρωτη φορα και για την “Αρμενια”, ενας δισκος που δεν ειναι ιδιαιτερα γνωστος στους νεοτερους. 

        Καθως το πολιτικο τραγουδι της μεταπολιτευσης δυει, ο Β. Π. μας συγκλονιζει με την ερμηνεια του στο ‘μαχαιρι’ και στο “Γουιλι” απο το “Σταυρο του Νοτου” του Θ. Μικρουτσικου.
       Κι υστερα ο ηχος εγινε πιο ροκ, τα τραγουδια του πιο ηλεκτρικα, η φωνη του εξακολουθει να μας συγκινει ειτε μεσα απο σκληρα κομματια οπως ο “ κουρσαρος” ειτε μεσα απο τρυφερες μπαλαντες οπως το “σ΄ακολουθω”. Διαλυθηκαν οι κασετες του΄80  “Διαιρεση” και “Φοβαμαι” απο τις αμετρητες φορες που ακουσαμε το “Σεμπαστιαν”, την “Πρεβεζα” το “ασε με να κανω λαθος”. Το 1987 στειλαμε μαζι του   “χαιρετισματα στην εξουσια” και καθε χρονο περιμεναμε τον νεο του δισκο.
          Κι ο Βασιλης ανταποκρινονταν. 1988 “ολ΄απο χερι καμενα”, 1989”χορευω”, 1991 “χρονια
πολλα”, 1992 “σφεντονα”, 1993 “φυσαει” 1994” δε σηκωνει”και “οι μπαλαντες του Βασιλη”, 1996”στην οθονη της ψυχης μου”, 1997  “πες μου ενα ψεμα ν΄αποκοιμηθω”, 1999”να με φωναξεις “, 1999”θαλασσα στη σκαλα”. Και συναυλιες, πολλες συναυλιες. Τον ειδαμε στο Αγρινιο, στα Γιαννενα, στα φεστιβαλ της ΚΝΕ στην Αθηνα και στη Θεσσαλονικη.

                       Η διαχρονικη επιτυχια του οφειλεται σιγουρα στην ιδιαιτερη  φωνη του αλλα και στη γεματη ζωντανια σκηνικη του παρουσια. Οι στιχοι που τραγουδα πολιτικοι αλλα και ερωτικοι, δηκτικοι αλλα και τρυφεροι, καταγγελτικοι αλλα και ευαισθητοι, θιγουν κοινωνικα αλλα και βαθια προσωπικα ζητηματα. Τους εχουν αλλωστε γραψει  ποιητες οπως ο Κ. Καρυωτακης, ο Ν. Καββαδιας, ο Τ. Λειβαδιτης αλλα και νεοτεροι οπως η Κ. Μητροπουλου ο Κ. Τριπολιτης, ο Ο. Ιωαννου και αρκετοι ακομα. Κι οσο για τη μουσικη Θεοδωρακης, Μικρουτσικος, Λοιζος, Ασιμος, Παπαδοπουλος, Γλεζος, Μαχαιριτσας, Βαρδης.
                 Δεν αρκει ενα αρθρο για να καλυψει ουτε στο ελαχιστο μια τοσο γεματη διαδρομη με συνεργασιες ξεχωριστες, και πολλους διαφορετικους ανθρωπους που ο καθενας με τον τροπο του
          αποτελουν μερος της συγχρονης μουσικης μας ιστοριας.

    Και στον 21ο αιωνα ο Β. Π. συνεχιζει απτοητος. Το 2000  κυκλοφορουν ” οι χαμενες αγαπες”, 2002 “προσεχω δυστυχως”,  2004”φρεσκο χιονι”,   2008 ”βατομουρα”,   2009  “ουρανια τοξα κυνηγω”,   2010 “το παιχνιδι παιζεται”,    2012 “αφετηρια”.

                       Τα τραγουδια του βρισκονται στη δισκοθηκη μας σε κασετες, βινυλια και σιντι, κυριως ομως βρισκονται στο μυαλο και στην καρδια μας. Ακουγοντας την ξεχωριστη φωνη του βιωσαμε ερωτες και χωρισμους, διασκεδασαμε και κλαψαμε, κατεβηκαμε σε διαδηλωσεις, κυνηγησαμε το ονειρο και την επανασταση.....

<<Αξιζει φιλε, να υπαρχεις για ενα ονειρο, κι ας ειναι η φωτια του να σε καψει>>.
  Ο Β. Π. δηλωνει 40 χρονια εφηβος, και εμεις θα ειμαστε εκει στις 10 Ατγουστου, βραδυ Σαββατου, να ζησουμε ενα ακομα αξεχαστο ταξιδι με πλοηγο τα τραγουδια του κι ισως συναντηθουμε νοερα και με τη δικη μας περασμενη ανεπισρεπτι εφηβεια!!


                                                     ΚΗΡΥΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου