Τι «ταμείο» θα κάνει το ΠΑΣΟΚ;


 Άρθρο του Παναγιώτη Παναγιώτου

 Πολλοί είναι εκείνοι στην «πολιτική πιάτσα» των Αθηνών που, μετά τη σύγκρουση Βενιζέλου - Παπανδρέου για την «τρύπα» των κομματικών ταμείων και την επιλογή Βενιζέλου για συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην «Προοδευτική Συμμαχία» των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων (μια αντίπραξη στη Σοσιαλιστική Διεθνή), στοιχηματίζουν σε μια επιτάχυνση των «διαλυτικού τύπου» φαινομένων στο ΠΑΣΟΚ στη βάση μιας ανηλεούς αντιπαράθεσης βενιζελικών - παπανδρεϊκών. Πληροφορίες φέρουν ακόμα και τον κ. Σαμαρά να ανησυχεί για πιθανές επιπτώσεις στην κυβερνητική σταθερότητα.

Ο κίνδυνος (για όσους γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ) είναι υπαρκτός, εάν δεν πέσουν οι τόνοι ή δεν βρεθούν κάποιοι «κοινοί τόποι» πολιτικού «συμβιβασμού», όπερ είναι και το πλέον πιθανό... Είναι δε απορίας άξιον πώς η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ άνοιξε το θέμα των «κομματικών ταμείων», με τόσο «ερασιτεχνικό» τρόπο, σε σχέση με τις πιθανές ευρύτερες πολιτικές επιπτώσεις του και παράλληλα με τη «δίκη Τσοχατζόπουλου»... Ο κ. Βενιζέλος, αντιλαμβανόμενος προφανώς την «πίεση» που ασκεί το θέμα στο ΠΑΣΟΚ, αντέδρασε επιχειρώντας να αντισταθμίσει την «αρνητική πασοκική επικαιρότητα» με δύο «πιασάρικα» πολιτικά θέματα, μέσω άρθρου του στην προσωπική ιστοσελίδα του.

Πρώτον, επανέφερε την πρόταση συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ με τη μορφή της κοινής εκλογικής καθόδου στις... Ευρωεκλογές! Στην ουσία συνεχίζει, με τον τρόπο που το κάνει, ένα λάθος χειρισμών, υποτάσσοντας το κρίσιμο και σημαντικό θέμα της ανασυγκρότησης του ευρύτερου δημοκρατικού σοσιαλιστικού και προοδευτικού χώρου στις τρέχουσες κομματικές ανάγκες του ΠΑΣΟΚ και όχι στους «ρυθμούς», στις «προτεραιότητες» και τις «ωριμάνσεις» του ίδιου του χώρου, που πολλοί θέλουν την ανασύνθεσή του, χωρίς «καπέλωμα» ή «τοξικά υλικά»...

Και δεύτερον, για πρώτη φορά, μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την πολιτική διάκριση μεταξύ ευρωπαϊστών και μη, διορθώνοντας μια πολιτική στάση «μονοκόμματης» συνολικής σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, που αντικειμενικά τροφοδοτούσε τον «δικομματισμό» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ προς όφελος της ΝΔ... Η χώρα έχει αναμφισβήτητα ανάγκη ανανέωσης των πολιτικών δυνάμεων, με συντεταγμένο τρόπο, σε μια δύσκολη μεταβατική περίοδο. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να διασφαλίζεται και η αναγκαία κυβερνητική σταθερότητα χωρίς αστόχαστες ή ευκαιριακές κινήσεις των εταίρων της.

πηγη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου