Το φιλί της ζωής

1-agrotikaΣτην ημιθανή τοπική οικονομία θα δώσουν  ξανά οι αγρότες
55 εκκατομύρια ευρώ … και καλά Χριστούγενν
α.

Διαθέσιμα από  αύριο το πρωί τα περίπου 55.000.000.,00 ευρώ της δεύτερης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης για τους αγρότες της Αιτωλ/νίας. Ξεκίνησε από χθες η εξόφληση και της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου. Κανονικά και οι πληρωμές για το Μέτρο 112, συμψηφισμοί κ.λ.π.

Είναι γνωστό ότι οι αγρότες υπήρξαν ανέκαθεν η μεγάλη τροφοδότες της «πόλης αγοράς», είναι αυτοί που ως πυλώνες στήριξαν την τοπική οικονομία σε όλες τις εκφράσεις της. Αν οι αγρότες έχουν πρόβλημα…, έχουν οι πάντες. Κι όταν οι αγρότες έχουν χρήματα, δουλεύουν οι πάντες! Γι’ αυτό ακριβώς είναι σημαντικό να παραμείνει «ζωντανός» και ενεργός παραγωγικά ο αγροτικός πληθυσμός, γι’ αυτό επιμένουμε πως, όλα τα καλά ή όλα τα δεινά, αρχίζουν και τελειώνουν στον πρωτογενή τομέας της οικονομίας και δη την γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή.

Δεν είναι τυχαίο που σήμερα στην Αιτωλ/νία, όχι μόνο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι αγρότες δηλαδή, αλλά το σύνολο των πολιτών σε κάθε επαγγελματικό φορέα ή κλάδο, περιμένουν ως μάνα εξ ουρανού το δεύτερο μισό της ενιαίας ενίσχυσης. Είναι συνολικά 55 περίπου εκατομμύρια ευρώ για την Αιτωλ/νία, τα 30 από αυτά για την περιοχή ευθύνης της ΕΑΣ Αγρινίου. Χριστουγεννιάτικος μποναμάς, δηλαδή, που σύμφωνα με τις πληροφορίες  της «Συνείδηση» θα μπουν σήμερα το βράδυ στους τραπεζικούς λογαριασμούς και από αύριο Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου θα είναι διαθέσιμος στους δικαιούχους.

Σχετική επίσημη ανακοίνωση απ’ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  δεν έχει εκδοθεί, τουλάχιστον όχι έως την ώρα τύπωσης της εφημερίδας. Η πληροφορία ωστόσο είναι διασταυρωμένη. Σε περίπτωση εμπλοκής, τα χρήματα θα καταβληθούν σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό το διάστημα 20 με 22 Δεκεμβρίου.

Οι δικαιούχοι Ενιαίας Ενίσχυσης συνολικά στη χώρα είναι περίπου 700.000 και το υπόλοιπο 50% που θα διανεμηθεί  φτάνει στο 1,1 δις ευρώ! Μάλιστα, μετά και την επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν με τους χάρτες των αναδασωτέων εκτάσεων, το υπουργείο έχει διασφαλίσει ότι η νέα πληρωμή, που ουσιαστικά αποτελεί και την τελευταία σημαντική οικονομική ενίσχυση για το 2012, θα ολοκληρωθεί με ελάχιστα προβλήματα.

 Για τους Αιτωλ/νάνες δικαιούχους αυτό σημαίνει ότι σχεδόν στο σύνολό τους θα πάρουν κανονικά το ποσό που δικαιούνται, ενώ για τις ελάχιστες, μεμονωμένες περιπτώσεις που ενδεχομένως υπάρξουν κωλύματα, η καθυστέρηση θα είναι η μικρότερη δυνατή.

Έγκαιρα, λοιπόν, 55 εκατομμύρια ευρώ θα «πέσουν» στην Αιτωλοακαρνανία. Χρήματα με τα οποία οι αγρότες – δικαιούχοι θα κάνουν Χριστούγεννα … και μαζί τους θα κάνουν Χριστούγεννα και όλοι οι άλλοι!!! Μ’ αυτά τα λεφτά θα πληρώσουν οφειλές (λ.χ. γεωπονικά καταστήματα για τα λιπάσματα που χρωστάνε), θα καλύψουν άλλες ανάγκες (λ.χ. φροντιστήρια παιδιών) και φυσικά θα κάνουν τις εορτασικές τους αγορές. Με απλά λόγια, αυτά τα 55 εκατομμύρια θα «περπατήσουν» στο νομό και, με τον έναν ή άλλο τρόπο, θα τα μοιραστούμε  όλοι! Και δεν είναι μόνο αυτά.

 Από χθες, όσοι αγρότες είχαν λάβει την προκαταβολή του 50% της επιστροφής
του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, είδαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και το υπόλοιπο 50%, το οποίο πιστώθηκε απ’ το περασμένο Σάββατο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέχουν και στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ ( HYPERLINK "www.opekepe.gr) , ώστε, με την αναγραφή του ΑΦΜ τους, να πληροφορούνται το ακριβές ποσό που τους αναλογεί.

 Όσοι δεν είχαν πάρει την προκαταβολή θα περιμένουν λίγες ημέρες ακόμη μέχρι να ολοκληρωθούν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι και θα πληρωθούν όλο το ποσό, πιθανότατα μέχρι την Παρασκευή το αργότερο.

Και δεν σταματάμε εδώ: Τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο πλήρωσε τους δικαιούχους του μέτρου 112, αυτούς του καθεστώτος των Δασώσεων, διάφορους συμψηφισμούς κ.λ.π. Κατά συνέπεια το συνολικό ποσό του Χριστουγενιάτικου αγροτικού εισοδήματος που ανακυκλώνεται στην Αιτωλ/νία, υπερβαίνει  κατά πολύ ττο προαναφερθέν των 55 εκατομμυρίων. Χρήματα… που είναι και τα μόνα που υπάρχουν!

Εφημερίδα Συνείδηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου