Αναπτυξιακή Ασφυξία με κομμένη την ΑΝΑΣΑ

Το μεγάλο και σπουδαίο, πολυδιαφημιζόμενο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ για τον Αμβρακικό κόλπο, αποδείχθηκε… τεράστια πατάτα: Τόσα χρόνια μετά δεν έχει υλοποιηθεί ούτε μισό έργο. Στο 0% η απορροφητικότητα, με τα δεκάδες έργα – τίτλοι να υπάρχουν μόνο για να θυμίζουν τον εμπαιγμό, εν όσο συνεχίζεται η περιβαλλοντική υποβάθμιση του προστατευόμενου, κατά τα λοιπά, Αμβρακικού κόλπου

Η συζήτηση για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος παρεμβάσεων στον Αμβρακικό Κόλπο, ενός ειδικού αναπτυξιακού δηλαδή, ξεκίνησε συστηματικά πριν από πολλά χρόνια. Οι πρώτες ενέργειες έγιναν μέσω της ΕΤΑΝΑΜ. Τότε και μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις 24 φορέων της ευρύτερης περιοχής τριών Νομαρχιών, δέκα Δήμων, του Φορέα Διαχείρισης, του ΤΕΙ, Ενώσεων, Επιμελητηρίων και Συνεταιρισμών, συντάχθηκε το πρώτο Καινοτόμο Σχέδιο για την Αειφόρο Ανάπτυξη του Αμβρακικού με την ονομασία «ΑΝΑΣΑ», συνολικού προϋπολογισμού περίπου 120.000.000 €.

Το πρόγραμμα αυτό κατατέθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας στις αρχές του 2007, χωρίς ποτέ όμως να ενεργοποιηθεί καμία δράση του, παρότι αξιολογήθηκε και βραβεύτηκε ως ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα. Το θέμα της αναγκαιότητας συνολικής παρέμβασης για τον Αμβρακικό επανήλθε στο προσκήνιο και πάλι στην 7η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «ΠΙΝΔΟΣ», η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2008 στις Φιλιάτες. Η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος έγινε σε ειδικές εκδηλώσεις στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδος και Ηπείρου.

Για την Δυτική Ελλάδα η παρουσίαση έγινε στη Βόνιτσα από τον τότε Περιφερειάρχη, κ. Τάσο Αποστολόπουλο. Είχε προηγηθεί η σχετική θεματική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου στην Αμφιλοχία, ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, συναντήσεις του γενικού γραμματέα με τους δημάρχους των τότε Δήμων Μεδεώνος, Παλαίρου, Ανακτορίου, Αμφιλοχίας και Μενιδίου, συναντήσεις ακόμη με φορείς της Περιφέρειας Ηπείρου. Ανάλογες ενέργειες έγιναν και στους γειτονικούς μας νομούς της Ηπείρου.

 Ύστερα απ’ όλα αυτά και μετά τις πολύ συγκεκριμένες δηλώσεις – ανακοινώσεις του τότε υφυπουργού Οικονομίας κ. Αρναουτάκη, όλα έδειχναν ότι η υλοποίηση του προγράμματος των 120.000.000 ευρώ θα ξεκινήσει άμεσα. Είχε άλλωστε οριστεί η Διαχειριστική του προγράμματος Επιτροπή, με εκπροσώπους από τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας, απ’ τους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού.

Η Επιτροπή βέβαια δεν συνήλθε ποτέ. Ο επικεφαλής της κ. Αρναουτάκης ασχολήθηκε με τις περιφερειακές εκλογές στην ιδιαίτερή του πατρίδα, οι υπόλοιποι… περίμεναν. Στην πραγματικότητα η Επιτροπή διελύθη στα εξ ων συνετέθη. Αργότερα και πάντα λίγο πριν τις εθνικές εκλογές, το θέμα επανήλθε δυναμικά. Και εξίσου δυναμικά το πρόγραμμα των 120 εκατομμυρίων «κουρεύτηκε» κατά 60 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων διεθέσιμα προς άμεση απορρόφηση ήταν μόνο τα… 10!!! Κι απ’ αυτά τα 10 εκατομμύρια ευρώ, σήμερα δεν έχει απορροφηθεί ούτε πενηνταράκι. Τα δεκάδες έργα – τίτλοι είχαν βαθμό ωριμότητας «μηδέν» και ως τέτοια παραμένουν. Μόνο ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας έχει δημοπρατήσει την κατασκευή πεζογέφυρας Χώρας Αγίας Παρασκευής στην περιοχή του κάστρου. Αυτό και έτερον ουδέν.

Το μεγάλο πρόγραμμα που θα άλλαζε οριστικά τα δεδομένα της περιοχής, αποδείχθηκε μια ακόμη τεράστια φούσκα. Και οι μεγαλεπήβολοι στόχοι του για αύξηση της απασχόλησης, συγκράτηση του πληθυσμού, βελτίωση της ποσότητας των επιφανειακών νερών και αύξηση της αλιευτικής παραγωγής, ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων κ.τ.λ. κ.τ.λ., παραμένουν κενά γράμματα. Το απόλυτο τίποτε. Ούτε μουσείο εικονικής πραγματικότητας για την αναπαράσταση της ναυμαχίας του Ακτίου, ούτε ανάδειξη των οικοσυστημάτων, ούτε καινοτόμες προσεγγίσεις στην πρωτογενή παραγωγή. Σχεδόν οχτώ χρόνια μετά την πρώτη εξαγγελία και τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη επίσημη παρουσίαση, ένα χρόνο μετά την ενεργοποίηση της «μικρής ΑΝΑΣΑς» των 10 εκατομμυρίων και των τότε υπουργικών επισκέψεων, όχι μόνο δεν έχει γίνει το παραμικρό, αλλά δεν υπάρχει και κανείς που να δείχνει να ενδιαφέρεται. Όλα εξαντλήθηκαν την προεκλογική περίοδο, …ως συνήθως.

Και την ίδια στιγμή η περιβαλλοντική υποβάθμιση του Αμβρακικού, καλά κρατεί: Χοιροστάσια, πτηνοτροφία, τυροκομεία και ελαιοτριβεία λειτουργούν δίπλα στις εκβολές των ποταμών Λούρου και Αράχθου στον κόλπο ή σε διάφορες περιοχές του δικού μας νομού, πάντα δίπλα στον Αμβρακικό, χωριά χωρίς αποχετευτικά δίκτυα ρίχνουν «ελεύθερα» τα απόβλητά τους, χωρίς επεξεργασία, οι ιχθυοκαλλιέργειες και τα πετρελαιοειδή παραμένουν, οι χωματερές όλο και μεγαλώνουν και ο προστατευόμενος, κατά τα λοιπά, Αμβρακικός… αργοπεθαίνει.

Από την Εφημερίδα Συνείδηση ΦΩΤΗΣ ΜΠΕΡΙΚΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου